____________________________________
~~Selamat Datanng ke Coretan Azder~~
____________________________________
11.12.13.14.15
9690

kata si leija

Love isn't here or there, it isn't happy, sad, good or bad. Love is just Love.
Promise Less, Perform more




Friday, 31 December 2010

2010 -> 2011

2010
tahun ni banyak mengajar aq~~
semuga tahun menjadi kenangan terindah seperti tahun-tahun sebelum ini~~
ada r la juga azam aq menjadi kenyataan~~


2011
aq harap tahun bukan hanya sekadar nombor ~~
tahun baru mesti ade azam yang baru~~
tapi aq masih kekalkan azam tahun baru yang lepas-lepas iaitu menjadi baik dari sebelum ni~~
pastu ade r gak azam tahun baru yang diperbaharui~~
harap dapat dilaksanakan dengan baik~~

~~selamat tahun baru masihi~~ 
Jika berminat

Sunday, 26 December 2010

perihal kalender

 
kalender sidang 2011/2012
http://registry.usm.my/pendaftar/upload/pekeliling/KALENDAR_SA_20112012_2.pdf


merujuk pada kalender ni ~~~
cuti sem selama 4 bulan~~~
yahooo!!!!!!!!!
nak wat ape ek ngn cuti yang panjang sebegini~~~
ni antara pelan aktiviti aq
1. amik lesen
2. tanam anggur
3. kscp/RA
4. melancong

klu boleh nk manfaatkan cuti yang ada~~~ 


p/s; selamat bercuti~~~  Jika berminat

Saturday, 25 December 2010

baru~~~

tahun baru 
sem baru
azam.......
Jika berminat

Sunday, 5 December 2010

cuti2

jom kita semua menikmati cuti...
cuti tetap cuti walaupon hanya seketika~~~

selamat bercuti kawan2~~ Jika berminat

Saturday, 4 December 2010

holiday~~~

yuhu~~~
AIGP dah selesai
dah nak balik rumah wei~~~
rindu bangat~~
happy holiday rakan2 Jika berminat

Monday, 29 November 2010

survey camp wei.....

kalau korang tgh baca tme ni aq tengah ada camp, suvey camp kat lumut perak. aq hari tu ada kupas sikit pasal camp tu. fuh memang penat wei. dah la camp ni dalam kem ni, kumpulan aq kena pecah, nak tau sebab ap, sebab ahli kumpulan aq semua laki. so rombakan di buat kepada kumpulan berkenaan ,kena la berpecah campur ngan kumpulan yang semua perempuan. tapi best gak. dapat timba pengalaman bekerja ngan gadis-gadis ni.nti time kerja nti mana la tau boss kita tu perempuan. kita boleh r tau serba sedikit tentang perihal perempuan. hah, ahli kumpulan aq dulu terdiri daripada 5 lelaki kacak n macho, iaitu pidau, kerry, adi, topek dan aq. huhu. best tau bekerja ngan diorang ni. masing-masing ade bakat tersendiri, jasa korang memang aq kenag la dalam menyiapkan task ketika kursus hari tu.hah... lupa nak bagi tahu, kami dlu bekerja bersama dalam lab. lab ke kalau duduk tengah panas terik. yang kami dok teropong-teropong tu. kami kena amik data pasal horizontal control , vertical control dan detail site. tu dlu site kecik je. tapi camp ni site besar kot. habis la. dah la 1 minggu je. dulu sepanjang sem tu pon dah penat. tapi tidak mengapa. ini semua pengalaman,pengalaman mengajar kita erti kehidupan. (cewah!!!) ah lupe lagi nk bagi tau.  ahli-ahli baru kumpulan aq  terdiri daripada 2 lelaki budiman dan 2 perempuan cantik molek. iaitu pidau, aq , ita , dan nadrah. wah memang bezkan... hahaha
semuga kami dapat selesaikan dengan jayanya.
lepas camp ni aq mahu pulang ke rumah. tapi tak tahu lagi bila. tiket pon x beli lagi.... aq rindu sangat family aq...

p/s: harap-harap camp ni dapat mengajar aq erti kehidupan kerja
Jika berminat

Friday, 26 November 2010

~~Milo~~

Milo.... Milo.... Milo~~
~~aq suka Milo
~~hampir segenap usiaku bersamanya   (Errr segenap ke)
~~tapi sekarang tidak lagi
~~dah lama aq x bersama Milo.ni sebab aq jumpa teman baru.
~~aq xkan melupakan semua jasamu terhadap ku.
~~yang selalu memberi kekuatan kepada ku.
~~supaya aq jadi insan yang cemerlang.
~~aq nak  berdamping semula dengan kamu milo.
~~aq nak dengar semua kata-kata semangat kamu semula.
~~sudah lama aq x dengar semua itu.
~~mungkin sebab kata semangat dan Milo membuat semangatku bekobar-berkobar.
~~sehingga aq menjadi seperti sekarang.... walaupun aq masih lagi tak mencapai ap yang aq mahukan tetapi sudah memadai bagi aq.... sebab Milo yang menyedarkan~~ tQ

Milo menjadi tempat aq hilang semua perasaan duka....
aq pon x tau mengapa....
aq masih tidak boleh mencari penganti tempatnya...
mungkin sebab yang pertama memberi impaks yang lebih mendalam... ~~mungkin~~
aq harap milo bahagia bersama teman yang baru....
walaupon sekarang aq dah ada Horlick sebagai teman hidup...
aq tak akan sekali pon melupakan Milo~~~


p/s: Milo, jangan nakal2 eh....jika ada masa kita bersua kembali~~. tQ .... love u~~~
     : Horlick , harap kamu dapat membahagiakan saya~~ love u so much~~~ Jika berminat

Thursday, 25 November 2010

tamat sudah

sem ni dah abis.... sem depan lak bakal menyusul.... x sabar rasanya nak belajar lagi. minat aq belajar kian meningkat. hahaha. betul. memang seronok belajar. banyak pengalaman yang kita dapat dan bakal kita peroleh.

jom kita rancang cuti kita....

sebelum tu kena pergi kem dulu.....

sat je tu kem tu~~~~

selamat bercuti rakan2 Jika berminat

Wednesday, 24 November 2010

edit.... edit.... edit....

wah penatnya aq nak edit aqnye blog page aq ni.... banyak betul kaedah yang aq cuba.....  aq try and error .... tukar sikit je code jadi yang lain... memang merumitkan. sekurang-kurangnya aq ade belajar gak cara nak edit html code.....  tadaaa, inilah hasilnya dari berkat kesabaran. walau pon background putih je tapi aq puas hati sebab dapat menambah beberapa unsur lain yang aq rasa best dan unik. akhirnya NavBar dan Attribution dapat disingkirkan.. hah, baru nampak identiti sendri. nanti page ni aq edit dari semasa ke semasa. banyak lagi ni perlu belajar ni . lagipon aq sekarang tengah sibuk~~~ exam kan~~~

~~ni kata2 aluan yang mengantikan tempat NavBar~~

ni lak trade mark aq gantikan Attribution
p/s: ok r kawan2 gudluck in ur last paper~~~
Jika berminat

Tuesday, 23 November 2010

~~katak~~

dalam post kali ni mesti korang semua rasa pelik. ntah mengapa tetiba otak aq terfikir tentang topik ni... terus aq capai C510 aq ntuk mencari gambar yang aq rasa sesuai untuk post kali ini

katak ni sangat istimewa..... cuba fikirkan apa yang istimewa tentang "katak"


katak yang comel

antara yang paling ketara aq perasan dan aq nk kongsikan tentang katak ialah katak.... kalau kita baca dari kiri ke kanan atau kanan ke kiri ia tetap katak..... tadaa~~~
  
selain itu semasa usia kanak-kanak yakni ketika belum cukup umur katak di panggil berudu, selepas melalui usia tertentu barulah di gelar katak ~~~ siapa yang tak kenal berudu, semua kenal dan tahu.... siapa yang tak tahu tu boleh la rajin2 kan search2 skit kat google~~

banyak anime atau kartun yang ambil katak sebagai karekter kartun tersebut. seperti Sarjan Keroro. siape tak kenal ngan Sarjan Keroro n team dia. selalu je ada idea yang pelik2 untuk menawan bumi.... tapi diorang ni cute la sangat~~~@ ..... sebab apa diorang ambil katak. sebab katak ni unik.....

walaupon katak ni nampak agak menjijikkan tapi ia adalah makhluk ciptaan-Nya.. mesti ada kelebihannya....
jika kita pandang dari sudut yang lain. katak boleh membawa maksud perubahan. sebab apa perubah, sebab sebelum katak menjadi katak, ia perlu melalu tranformasi dari telur ke berudu.... dari berudu ke katak... ketika dalam alam berudu banyak rintangan yang perlu dihadapi.... lagi satu, katak senang untuk menyesuaikan diri ditempat lain...


 p/s:unikkan katak ni Jika berminat

Santai-santai

semalam time aq tengah makan malam aq terdengar lagu.... memang best...
kalau tak silap aq tajuk lagu ni kalau berpacaran, nyanyian Sohaimi Mior Hassan, Anna Raffali dan Altimet. 

Sohaimi Mior Hassan
Kalau berpacaran
Memang banyak pantang larang
Menjaga susila
Ibu bapa adik abang

Apabila berdua
Carilah tempat yang terang
Agar tidak pula
Mencuba aksi terlarang

Korus
Boleh pandang-pandang
Jangan pegang-pegang
Duduk renggang-renggang
Bertambah sayang

Biar malu-malu
Biar segan-segan
Kerna malu itu
Perisai orang beriman

Ana Raffali
Kalau berpacaran
Jangan tunggu lama-lama
Kalau dah berkenan
Jumpalah ayah dan mama

Hantarkan rombongan
Meminang dengan segera
Kalau terlambat kasihmu disambar buaya

Ulang korus

Altimet
Yeah
Kita sambung cerita
Kalau kamu berdua
Aku yang ketiga

Aku penambah perasa
Akulah pendarab nafsu serakah
Hai teruna bikin perangai selamba
Hati si dara kata tak apa

Berani buat terima padah
Kalau tak sedia
Ucap syahadah

Ulang korus 2x

p/s; harap-harap lagu ni boleh memberi impak yang positif
       banyak nilai-nilai baik yang boleh kita semua ambil
Jika berminat

Kita Boleh Menjadi TUNANGAN orang tanpa sedar??

bercakap pasal tunang.... apa yang kalian fikirkan?? tunang adalah tempoh pengenalan kita bersama insan yang bakal kita bersama hingga ke akhir hayat kita hendaknya.
Percaya atau x, kita boleh ber”tunang” tanpa sedar?? Yup, kita boleh bertunang tanpa kita sedar, bila seorang lelaki, berhasrat untuk mengambil seorang perempuan untuk dijadikan isteri. Eh, itu memang normal bukan? Tapi, yang anda mungkin tak tahu, anda sebenarnya sudah bertunang bila situasi seperti berikut berlaku:

Lelaki menyatakan hasrat ingin menjadikan perempuan itu isterinya, dan perempuan itu bersetuju. Adakah dikira telah bertunang? Padahal tiada ada ibu bapa perempuan tersebut.

Pinang dari segi hukum fiqah, bererti pihak lelaki menyatakan hasrat berkahwin pada pihak perempuan. Itu dipanggil pinang. Bila perempuan menjawab setuju, maka jadilah perempuan itu tunang laki tersebut.

Situasi yang dianggap pinangan:

"Aku nak jadikan kamu sebagai isteriku"

"Kahwinlah dengan kita bila2"

Bila si perempuan bersetuju, dia akan jadi tunang. Sama ada bercakap dalam telefon, tetap dah jadi tunang.

Contoh:
"lelaki sebut dalam telefon, "I nak jadikan u isteri I lah"
Perempuan tersebut jawab, I sukalah, I setujulah, oraitt I’m fine, oklah, I redha atau apa2 yang menunjukkan dia suka dengan “pinangan” lelaki tersebut, maka ia sudah dianggap bertunang.

Jadi, bila dia dah jadi tunang orang tanpa sedar, bila ada lelaki yang meminang, hukumnya haram.


Kita orang melayu time nak tunang duk bawa rombongan 1 bas, bawa barang-barang pinangan, itu sebenarnya adalah ADAT bukan dari segi hukum Islam. Dari segi hukum Islam, dah jatuh hukum tunang.

Persoalan ialah bila Ibu bapa tiade. Mengikut hukum syarak, kalau perempuan itu sudah diizin pada syarak. Sebagai contoh, perempuan yang cerdik, yang baligh, yang blh berfikir, etc dia sudah dianggap bertunang.

Bila perempuan tu x menepati hukum syarak tersebut, contoh seperti tidak baligh lagi(baru darjah 3 mungkin), perempuan tu bodoh(x boleh berfikir), gila, dan sebagainya, makanya wali diperlukan untuk jawab “pinangan” tersebut.

Haaa, adakah kalian ternganga bila tiba2 tau anda sudah menjadi tunangan orang tanpa sedar?? Haaa, ayokkk, x tau. Hehehe

p/s: berfikir sebelum bertindak....
Jika berminat

Sunday, 21 November 2010

exam....

exam...exam....exam....
apa itu exam? exam adalah penilaian tahap pelajaran kita.penilaian ini penting untuk mengetahui kefahaman kita dalam pelajaran. bak kata orang kita belajar bukan kerna nak kejar pointer yang bagus-bagus, tapi kita belajar untuk menimba ilmu bagi diaplikasikan dalam kehidupan kita masa akan datang dalam erti kata yang lain semasa kita mencari nafkah- kerja.
aq pon kena amik exam.exam kat sudah pon mula. macam baru je nak mula exam. eh rupa-rupanya exam dah abis (last paper kot pagi khamis ni) hahaha memang lawak betul. but the way aq x leh nk balik lagi, sabtu ni kene pergi AIGP, ape tu AIGP? mesti kalian pelik. meh sini aq bagi tau, AIGP tu adalah Annual Intensive Geomatic Practical. gempak tak nama dia?atau kami gelar Survey Camp, cam survivor lak rasa ,hahaha. seminggu juga la kami kena pergi. kami?? mesti la. coarsemate aq semua kena pergi kot. nak tak nak kena la pergi wajib katakan.oleh sebab itulah aq hampir 3 bln lebih x pulang ke rumah aq. rindu aq kat my family. 
 raya haji yang baru-baru ni aq x pulang ke rumah. merantau la katakan. tapi seronok juga beraya kat perantauan.(timba pengalaman). memang betul-betul banyak cabaran duduk beraya kat perantauan ni. salah satunya nak cari makanan. makanan memang penting, keperluan. takut kebulur je. tapi nasib baik la salah satu kafe kat lembaran buka. ape eh nama kafe tu. selalu makan tapi tak perasan la nama kafe tu. ni gara-gara orang selalu panggil kafe tu kafe tengah. sampai tak tau pula nama kafe tu. trimas kepada owner kafe tu.kalau tak kebulur la kami yang tak pulang ni.
abis je survey camp ni aq mahu berehat sepuas-puasnya. nak balas dendam.dendam rehat yang tak cukup.hanya tinggal beberapa hari saja nak balik. aq pon duduk sibuk menghitung hari
p/s: telaah-telaah juga, solat jangan lupa n rehat kena cukup.
Jika berminat

Tuesday, 2 November 2010

minggu ulang kaji

minggu ulang kaji sudah bermula. semua orang sudah mula membuat pecutan terakhir. aq gak tidak ketinggalan. pecutan 100 meter terakhir amat bermakna. studi, studi gak. jangan lupa nak jaga kesihatan. takut-takut semasa periksa nanti jatuh sakit. tapi aq ni ada masalah sikit, mesti nak main game. aq pon x tau nak buat macam mana.
dah macam-macam aq buat. tapi apa kan daya "game is game, so need to play it's"
semuga kalian dapat megulangkaji dengan selamat. guanakan masa dengan sebaiknya. anda mampu mengubahnya~~~@
Jika berminat

Saturday, 3 April 2010

salam perkenalan....

salam sejahtera aq ucapkan kepada semua orang!!!!

aq bru lagi di sini so kalau ada salah silap tolong tunjukan... Jika berminat
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
©Hak Cipta Terpelihara 2010 - 2015 Coretan Azder
PENAFIAN: Coretan Azder tidak akan bertanggungjawab bagi sebarang kehilangan dan kerugian yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperoleh dari laman ini.
leijazder.blogspot.com